Nejlepší akvarijní písek je skoro zadarmo

akvarijní písek
Pokud si nejste jisti, jak má vypadat vhodný akvarijní písek, doporučuji si nejprve přečíst článek vybíráme vhodný substrát. Teď už se ale pojďme podívat na to, jak si doma připravit písek, ze kterého můžeme vytvořit perfektní akvarijní dno.

V první řadě bych se zmínil o finanční stránce. 25 kg akvarijního křemičitého štěrku stojí přes 300 Kč a pokud máte zájem o barevné písky, pak za 25 kg balení zaplatíte přes 650 Kč. Tyto částky jsou uvedeny pro případ, kdy máte štěstí a takto velká balení seženete (většinou se prodávají malá balení, která vychází ještě mnohem dráž). Nepočítám zde dopravu, kvalitu písku atd. Stejně tak nebudu přemýšlet o tom, proč se většina substrátů označuje jako „štěrk“, o kterém jsme si říkali, že je nevhodný.

Skvělou alternativou pro předražené substráty v prodejnách je obyčejný křemičitý písek ze stavebnictví. Za tunu zaplatíte 650 Kč a po přesetí z něj můžete získat cca 200 – 250 kg písku vhodného jako akvarijní dno. Nemusíte si samozřejmě kupovat tunu. Vezměte si cca 5x více, než kolik budete potřebovat na dno (záleží na tom, jak hrubý písek ze stavebnictví koupíte).

Křemičitý písek nemá ostré hrany, je inertní a má přirozenou barvu, takže jako akvarijní dno je ideální. Jediné, s čím se musíme popasovat, je zrnitost a nečistoty.

Jak tedy na to:
křemičitý písek
Křemičitý písek. Nic moc zajímavého. Je netříděný, takže obsahuje jak drobné částečky, tak i větší zrna. Za 150 kg jsem zaplatil asi 70 Kč. Mám výhodu, že kousek za barákem je lom, takže o písek tu není nouze.
křemičitý písek
Problémem nejsou ani tak velké valouny. Musíme se zbavit především malých částic, které by v akvarijním dnu působily jako tmel.
síto na písek
V první řadě vezmeme síto o zrnitosti cca 5-6 mm a pustíme se do toho.
A sem a tam a tam a sem. A přesíváme a prosíváme. A pořád dokola.
Nakonec na sítu zůstanou částice větší než 5 mm, které na dno nepoužívám. Tento hrubý písek je pro nás odpad. Většinou ho ovšem bývá velmi málo. Nicméně na zahradě uplatnění určitě najde.
Sítem propadnou jemné částice o zrnitosti 0-2 mm, které jsou na akvarijní dno nevhodné. V našem případě jde tedy o odpad, který tvoří cca 2/3 původně zakoupeného písku.
Nicméně v sítu nám zůstane náš toužebný cíl. Křemičitý písek o zrnitosti 3-5 mm.
Nejméně příjemnou činností je propírání písku.
Propírání je třeba několikrát opakovat. Nikdy nemůžeme dosáhnout toho, aby byla voda průzračná. Jde především o to, aby nebyla špinavá.
Pokud do písku nalijete vodu a zamícháte, voda by se měla jen slabě zabarvovat. Takto propraný písek se již může použít v akváriu.

Tímto postupem jsem za cca 3 hodinky přesívání a proplachování připravil více než 70 kg křemičitého písku o zrnitosti 3-5 mm.

Série článků na téma „Praktické rady„.