Akvarijní dekorace – designér

design akvária
Design akvária není boj mezi tím, co chce akvarista a tím, co chtějí ryby. Ve skutečnosti je to druh spolupráce na jejímž konci by mělo vzniknout něco, s čím bude spokojen jak majitel akvária, tak i jeho obyvatelé.

Když plánujete design akvária, tak vězte, že většina běžně prodávaných druhů ryb ocení, když bude žít v nádrži, kde je dekorací a rostlinami pokryto cca 50 – 70% prostoru. V zásadě to znamená, že když se do nádrže podíváte ze shora, uvidíte jen asi 30 – 50% akvarijního dna (zbytek pokrývají rostliny a dekorace). To stejné platí při bočním pohledu, kdy bychom měli vidět akvarijní pozadí jen asi z 30 – 50% (zbytek opět zakrývají rostliny a dekorace).

Hodně dekorací a rostlin dopřeje rybám pocit bezpečí. Plaché druhy nejsou v dobře zařízené nádrži tak bojácné a mnohem lépe se pozorují (neschovávají se, protože nejsou vystresované). Dekorace a rostliny by měly poskytovat rozmanité úkryty a tvary. To, že do rohu akvária plácnete jeden obří kámen, úkryt pro rybky nevyřešíte. Důležitá je rozmanitost. Použijte různě tvarované kořeny, kameny a různorodé druhy rostlin. Každá rybka si pak může vybrat, co má ráda.

Pár tipů, které Vám mohou pomoci:

  1. Vyšší rostliny umisťujte k zadní části akvária. Nižší rostliny naopak do popředí. Na všechny tak budete dobře vidět.
  2. Vyšší dekorace a rostliny použijte k zakrytí akvarijní techniky (filtr, ohřívač, teploměr atd.)
  3. Nepoužívejte příliš mnoho různých druhů dekorace. Stačí 1-2 druhy akvarijních kořenů. Využívejte seskupení rostlin stejného druhu. Taktéž se vyhněte příliš mnoha typům kamenů. Přirozeněji vypadají kameny přibližně stejné barvy a tvaru.
  4. Vyberte jednu nebo dvě hlavní dekorace nebo rostliny a umístěte je mírně mimo střed nádrže. Vycentrované položky často vypadají nuceně nebo nepříjemně.
  5. Nezapomeňte na akvarijní pozadí. Ryby se cítí pohodlněji a bezpečněji. Navíc zdůrazní vnitřek akvária a pomůže skrýt nevzhledné hadice a dráty od elektřiny.
Pokud se chcete při tvorbě layoutu Vaší nádrže od něčeho odpíchnout, pak tu pro Vás mám menší nápovědu.

akvárium layout

Téměř každý vzhled nádrže vychází více méně z výše uvedených tvarů a jejich obměn. Velmi častý je především tvar písmene „U“, kdy po bocích nádrže vysázíte rostliny a prostředek je volnější. Důležité je zmínit to, že v každém akváriu by měl být volný prostor, kde se ryby můžou tzv. proplavat. Volný prostor je velmi důležitý nejen pro ryby, ale i pro pozorovatele, protože představuje něco jako „hlavní jeviště“. Pěkně vynikne právě v nádržích, které jsou bohatě osázeny rostlinami a kořeny. U obrázků nahoře vidíte, že všude je nějaký volný prostor.

Rada na závěr:

Nesnažte se akvárium osázet rovnoměrně od zadní stěny k přední a od levého boku k pravému. V takovém akváriu není nic, co by bylo pro oko zajímavé. Místo toho některé části osázejte hustě a někde naopak nezasazujte nic. Zkuste osázet jen levou část akvária a z ní naaranžujte kořeny, jak vyčnívají do pravé části, kde bude jen jedna dominantní rostliny. Nebo uprostřed nádrže vytvořte „ostrůvek z rostlin“ a po stranách nechte volný prostor. Vše záleží jen na Vás, možností máte nespočet.

Série článků na téma „Praktické rady„.