5. Akvarijní osvětlení – Zjednodušte si život

světlo do akvária
Jak jsme si ukázali v předcházejících kapitolách této série, vybrat správné světlo do akvária nemusí být úplně jednoduché. Umím si docela dobře představit, že začátečník v tom teď může mít docela slušný zmatek. Pojďme to všechno trochu zjednodušit.

Pokud s akvaristikou začínáte, zkuste si vybírat nenáročné rostliny, které si vystačí se slabším osvětlením. S tímto přístupem se vyhnete spoustě problémů a akvárium bude mnohem snazší udržovat. Nebojte se, že nebudete mít na výběr žádné „pěkné“ rostliny. Každá akvarijní rostlina je krásná, pokud je vitální a o to nám jde především. Doporučuji se pro začátek vyhýbat kobercovkám a rostlinám s červenými listy, které potřebují pro správný růst a vybarvení silné světlo a mnohdy i přihnojování CO2.

Zkuste sehnat slabší osvětlení. Na 100 l – 200 l akvárium vám bohatě stačí světlo se 2 zářivkami T5, které jsou přibližně stejně dlouhé jako akvárium. Výrobci se předhánějí v produkci co nejvýkonnějších osvětlení a zapomínají, pro koho jsou určena. Do velké části akvarijních krytů se cpe spousta zářivek a úžasných reflektorů, což způsobuje přesvětlení nádrže, růst řas a vystresované ryby.

Nebojte se experimentování a praktické akvaristiky. Jak již bylo řečeno výše, pro běžná akvária bohatě stačí osvětlení 2 zářivkami T5. Intenzitu světla nemusíte počítat v PAR nebo W/l. Nemusíte jí počítat vůbec. Jednoduše začněte se 2 zářivkami T5 a experimentujte s intenzitou. Pokud se vám zdá světlo slabé, dejte zářivky blíže vodní hladině nebo přidejte reflektor. Vyzkoušejte různý typy reflektorů, které mohou zvýšit osvětlení až o 150%. Pokud máte problém s přesvětlením a růstem řas, zkuste umístit zářivky dál od hladiny, odstraňte reflektory, přidejte krycí sklo, kořeny nebo třeba plovoucí rostliny, které budou vytvářet přirozený stín.

Pokud si vyberete slabší světlo do akvária, budete mít také méně práce s údržbou. Většina akvaristů netouží po rychlém růstu rostlin. Rychlý růst je spjat s častým protrháváním, přesazováním a odkalováním. Pomalejší a zdravý růst rostlin nabízí naopak spoustu výhod. Vytvořená scenérie vydrží delší dobu, aniž bychom museli rostliny přesazovat, vytrhávat a zastřihávat, což by bylo spjato s velkými výměnami vody a odkalováním.

Zkuste začít se slabším osvětlením. Akvárium bude vypadat přirozeněji, ryby budou spokojenější a tím pádem i aktivnější, odpadne častá péče o rostliny a ušetříte za elektřinu. Nehoňte se za „dokonalými“ akvárii z fotek na internetu, která byla pravděpodobně vytvořena jen pro účely výstavy nebo kvůli efektním fotkám.

V dalším článku se podíváme na světelné spektrum.