2. Osvětlení akvária – W/l

osvětlení akvária PAR
V předchozím článku o akvarijním osvětlení jsme si představili základní pojmy. S těmito znalostmi se teď můžeme vydat do podivného světa mýtů, který se kolem této tematiky za dlouhá léta vytvořil. Pokusíme se odhalit zaběhlé pověry a zároveň ukázat možná řešení. Pojďme tedy společně rozmotat tento zapeklitý případ.
W/l – stokrát opakovaná lež se stává pravdou?

Kdysi dávno byly jediným praktickým zdrojem osvětlení pro akvária zářivky s označením T12. V praxi to znamenalo, že každý akvarista měl doma stejný zdroj světla se stejným příkonem (watt). K popisu nejlepšího osvětlení pro pěstování různě náročných akvarijních rostlin, se začal používat přepočet wattů zářivek na objem akvarijní vody. Odtud tedy známé: „Náročné akvarijní rostliny potřebují k ideálnímu růstu alespoň 0,75W/l“.

Výše uvedený popis by dával smysl, kdyby bylo možné nabrat světlo na lžičku a nasypat ho do akvária. Tento přístup je možný třeba u chemikálií, které odměříme a nasypeme do vody, čímž získáme určitou koncentraci v 1 l vody. Se světlem to ovšem nejde (pokud mi nevěříte, přečtěte si úvodní článek). Světlo nemůžeme nikam nasypat nebo nalít, můžeme ho pouze vyzařovat. Počítat intenzitu světla v jednotkách W/l je tedy z pohledu fyziky špatně.

Podívejte se na tento praktičtější příklad:

Máme 2 nádrže, každou o objemu 100 l. Každá nádrž má totožné osvětlení. První nádrž je ovšem vysoká 30 cm a druhá 40 cm. Osvětlení u druhé nádrže je tedy ode dna vzdáleno o 10 cm více. Vzhledem k tomu, že intenzita světla klesá se vzdáleností, hraje těchto 10 cm obrovský rozdíl. Zkráceně řečeno u vyšší nádrže (40 cm) je intenzita světla na dně o 44% nižší, než je tomu u nižší nádrže (30 cm). 

intenzita osvětlení
(intenzita světla klesá se vzdálenost – ve dvojnásobné vzdálenosti je intenzita osvětlení 1/4, v trojnásobné vzdálenosti jen 1/9 atd…)

V praktickém světě akvaristy to znamená třeba následující. Při volbě vhodného osvětlení pro náročné kobercové rostliny musíte brát v úvahu vzdálenost rostlin od zdroje světla. V opačném případě je volba osvětlovací techniky jen věcí náhody a žádný přepočet na W/l nemůže pomoci.

Stejný princip platí pro vzdálenost osvětlení nad vodní hladinou:

Pokud máte nádrž o výšce 40 cm a světlo je zavěšeno 30 cm nad vodní hladinou, dopadá na dno akvária asi jen 32% intenzity světla, než je tomu v případě, že by byl zdroj světla umístěn v krytu těsně nad vodou.

Největší zádrhel s jednotkou W/l jsem si nechal na úplný závěr. Jak jsme si řekli, jednotka W/l vznikla konkrétně pro zářivky typu T12. Ty už se dnes ale téměř nepoužívají, protože byly nahrazeny modernějšími T8, T5NO, T5HO a LED osvětlením. Problém je v tom, že každé z těchto světel má jiný měrný světelný výkon, což znamená, že z 1 W elektrického příkonu „vytvoří“ jiný počet lumenů. Zjednodušeně řečeno LED o příkonu 50 W vám vypálí oči a zářivka T12 o příkonu 50 W bude „jakž takž“ svítit, pokud to ale přepočítáte na jednotku W/l, budou si obě světla rovnocenná.

Závěrečné shrnutí:
  • W/l pro popis světla je z pohledu fyziky čirý nesmysl
  • W/l byl vytvořen pro popis zářivek T12 a ne pro moderní osvětlovací techniku
  • W/l nezohledňují vzdálenost světelného zdroje ode dna akvária, což je ale nutnost
  • W/l nezohledňuje účinnost světelného zdroje při přeměně W na světelný tok

Z výše uvedeného plyne, že jednotka W/l je zastaralá a pro popis moderních osvětlovacích technologií zcela nevhodná.

Informace o wattech je vhodná tak leda k tomu, abychom zjistili, kolik budeme za provoz zářivky platit. V příštím článku se dostaneme k řešení problému. Představíme si pojem „PAR“, což bude cesta ke správnému určení intenzity osvětlení v našem akváriu.