3. Osvětlení akvária – PAR

akvarijní osvětlení - PAR
V předcházejících dílech jsme si definovali základní pojmy týkající se světla. Také jsme si ukázali, že jednotka W/l akvaristům při volbě správného akvarijního osvětlení nijak nepomůže. Abychom byli také konstruktivní, zavedeme si nový pojem „PAR“, což je přesně to, k čemu celou dobu směřujeme a za čím se ženeme.

Intenzita osvětlení může být měřena v luxech, což je jednotka vytvořena pro účely vnímání světla lidským zrakem. Druhou možností je měření této veličiny v PARech, což je intenzita osvětlení vnímaná rostlinami. PAR je zkratka pro fotosynteticky aktivní záření – záření (světlo), které rostliny využívají pro fotosyntézu. V podstatě popisuje, kolik fotonů dopadne za jednotku času na plochu 1 čtvereční metr. PAR se měří v jednotkách μmol.m2.s, ale my si budeme pro zjednodušení uvádět výsledné hodnoty v PAR.

Lidské oči vidí velmi dobře žlutozelenou část světelného spektra. Oči jsou tedy velmi citlivé na žlutou a zelenou, ale červenou a modrou vidí mnohem méně. Rostliny jsou velmi citlivé na červenou a modrou – pohlcují většinu světla v těchto barvách. Naopak  na žlutozelenou část spektra nejsou až tak citlivé a velkou část ho odrazí. To je také důvod, proč má většina rostlin zelenou barvu.

citlivost na světlo

Jak tedy definovat slabé, střední a silné světlo v jednotkách PAR?

Budeme vycházet z intenzity osvětlení akvarijního dna. Intenzita světla v ostatních patrech nádrže už pak vychází z této hodnoty a výšky vodního sloupce.

  • slabé osvětlení – 20 – 40 PAR na dně akvária – pro pěstování méně náročných rostlin zcela ideální
  • střední osvětlení – 40 – 60 PAR na dně akvária – pro pěstování středně náročných a náročných rostlin, je dobré přidávat CO2, aby se zabránilo problémům s řasami
  • silné osvětlení – více než 65 PAR na dně akvária – pro pěstování velmi náročných rostlin, umělé přidávání CO2 je nezbytné, aby se zabránilo růstu řas

V zásadě nám tedy stačí změřit hodnotu PAR na dně akvária a případně upravit intenzitu osvětlení na požadovanou hodnotu.

Ještě před tím, než začneme jednotku PAR využívat, se musíme popasovat s několika problémy.
  • PAR lze změřit pouze PAR-metrem, který je celkem drahý, takže musíme využít výsledky z již provedených měření a přepočítat je na naše akvárium
  • světlo se ve vodě šíří jinak než ve vzduchu – voda má jiné vlastnosti, světlo se odráží od stěn nádrže atd..
  • velmi záleží na použitých reflektorech, krycím skle a jeho čistotě atd…

PAR nejde přesně určit, pokud nemáte možnost ho změřit PAR-metrem přímo ve vašem akváriu. Veškeré výpočty jsou pouze orientační a mohou se výrazně lišit od skutečnosti. Nicméně výpočet PAR je dobrým výchozím bodem, který vás zcela jistě nasměruje k výběru správného akvarijního osvětlení.

Není potřeba propadat pesimismu. V příští kapitole si ukážeme jak PAR vypočítat. Uvedu i několik praktických příkladů a vše bude jasnější.