Karanténní nádrž – proč se hodí

léčebná nádrž
Karanténní nádrž je jednou z hlavních zbraní akvaristy. Při správném zařízení a používání Vám dokáže ušetřit spoustu starostí. Nezapomínejte, že neslouží jen pro nemocné ryby. Především by se měla používat jako „přestupní stanice“ pro ty nově koupené.

Pamatujte si, že nezáleží na tom, jak se rybka „tváří“ nebo vypadá. To, že vypadá zdravě, ještě vůbec nic neznamená. Nemoc může mít inkubační dobu a tak se projeví až po několika dnech. Pokud se tak stane už ve společenské nádrži, máte zaděláno na problém. Každá nově koupená rybka (i rostlina) je tak trochu „Trojským koněm“. Nikdy nevíte, co ukrývá. Nepouštějte si ji do domu (společenské nádrže), dokud si nejste 100% jisti, že je v pořádku. Používejte karanténní nádrž!

Ryby v akvaristikách většinou nejsou chovány v podmínkách, které jim mají zajistit kvalitní život. Nádrže jsou zařízeny tak, aby se rybky co nejrychleji prodaly (přesvětlené, neosázené, přerybněné …). To vede ke zvýšenému stresu a celkově špatné kondici. Obyčejná změna vody pak může snadno vyvolat onemocnění. Neříkám, že je tomu tak vždy, ale není to nic neobvyklého. Pokud Vám tedy pochcípá polovina ryb, které jste si z akvaristiky přivezli, nemusí to být nutně Vaše chyba. Daleko pravděpodobnější je, že byly v tak špatném stavu, že nezvládly změnu prostředí. Karanténní nádrž je vhodná právě pro tyto účely.

I když může rybka vypadat zdravě, nikdy ji nedávejte rovnou do společenské nádrže. Dejte jí alespoň na 2 týdny do karantény a pozorujte její stav. Pokud se neobjeví žádné problémy, pak můžete rybku přemístit. V případě nemoci postupujte podle příznaků. Nejčastější nemoci jsou popsány v článku „Nemoci akvarijních ryb“. V tomto případě by měla být doba karantény další 2 – 4 týdny (doba léčby + doba pozorování).

Základní pravidlo je toto. Pokud jsou již v karanténní nádrži rybky, tak tam žádné další nepřidáváme. Když to uděláte, tak byla celá karanténa zbytečná a můžete začít znovu. Nejdřív vyřešíme jednu skupinu ryb a pak řešíme další. To samozřejmě neplatí, když máme ve společenské nádrži epidemii a nemocné kusy prostě odlovit musíme.

Karanténní nádrž bychom měli dezinfikovat a udržovat čistou. Po každé léčbě vyčistit filtr a veškeré vybavení vydezinfikovat.

Pokud Vás toto téma zajímá více, doporučuji Vám článek „Léčebná nádrž – vybavení“.