Tvrdost vody – praktické příklady

tvrdost vody
Pojďme si společně ukázat několik praktických příkladů toho, kdy má cenu uměle měnit tvrdost vody a kdy je to naopak zbytečné. Jakmile začneme měnit chemii akvarijní vody, musíme přesně vědět co děláme.

Měnit parametry vody je komplexní záležitost a rozhodně to není tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Začínající akvarista často nakoupí spoustu přípravků na úpravu vody a pustí se do takových „chemických pokusů“, že sám neví, co vlastně dělá. Pokud už s vodou chcete manipulovat a měnit její parametry, dělejte to opatrně. Pojďme si ukázat pár příkladů, co dělat a čemu se vyhnout:

Z vodovodu mi teče voda tvrdosti 0. Co mám dělat, aby se tvrdost zvýšila?

Z vodovodu Vám určitě neteče voda s nulovou tvrdostí. Sežeňte si kvalitní test na celkovou tvrdost vody a proveďte správné měření.

Z vodovodu mi teče voda tvrdosti 3-6? To je hrůza! Mám hrozně měkkou vodu. Jak zvýším tvrdost?

V první řadě si uvědomte, že patříte k těm šťastným akvaristům, kterým z vodovodu teče měkká voda. Drtivá většina má totiž vodu tvrdou a kvůli změkčení si musí kupovat drahou reverzní osmózu. Měkká voda vyhovuje prakticky všem akvarijním rostlinám. Většina náročných druhů dokonce vyžaduje měkkou vodu. V rostlinách tedy nejste prakticky nijak omezováni (až na pár výjimek, kterým se daří jen v tvrdší vodě). Zkuste založit akvárium s tématem Jižní Amerika nebo Asie. V těchto oblastech je voda přirozeně měkká až neutrální, takže pro tento typ akvárií máte perfektní podmínky.

Časem se můžete pustit do chovu Terčovců a jihoamerických akar a cichlidek, tyto druhy vyžadují velmi měkkou vodu. Výběr máte skutečně bohatý. V případě, že budete chtít chovat ryby, které vyžadují tvrdou vodu (cichlidy afrických jezer, některé živorodky ze Střední Ameriky atd..), bude potřeba tvrdost výrazně zvýšit. V tomto případě musíte využít speciální přípravky na úpravu akvarijní vody (v každé specializované prodejně jich jsou desítky). Samozřejmostí je využití vápence a dolomitu v akváriu. Začínajícím akvaristům se však nedá doporučit nic jiného, než začít s druhy, pro které není tvrdost vody třeba upravovat. V tomto případě máte výběr neskutečně široký. Využijte toho, že patříte k těm šťastlivcům, kteří mají přístup k měkké vodě přímo z vodovodu.

Z vodovodu mi teče voda tvrdosti 7-15? To je dobře nebo špatně? Co mám dělat?

V tomto případě máte ideální vodu pro chov živorodek (mečovky, platy atd..). Nicméně si můžete dovolit založit i akvárium s rybkami z Jižní Ameriky a Asie, které jsou spíše  zvyklé na měkčí vodu. Může se zdát, že v případě této tvrdosti vody nejste nijak omezováni s výběrem, ale i zde je pár druhů, které by pravděpodobně měly problémy. Doporučuji se vyhnout náročnějším druhům z oblastí s měkkou vodou. Druhy jako Terčovci či jihoamerické akary a cichlidky by v této vodě nebyly zrovna spokojeny.

Pokud chcete chovat Terčovce a máte tvrdost kolem 7, pak stačí přidat rašelinový výluh do vyměňované vody a pár kořenů do akvária. Na tvrdost kolem 3-4 se dostanete bez problémů. Nicméně pokud máte tvrdost kolem 15, pak už prakticky nemáte jinou možnost než pořízení reverzní osmózy. Jiná alternativa, jak takto výrazně snížit tvrdost, není. Samozřejmě můžete vodu ředit s destilkou, ale dlouhodobě by to vyšlo hrozně draho.

Co se týče zvyšování tvrdosti, pak stačí přidat vápenec či dolomit do akvária. Zvyšovat tvrdost na víc než 15 je zcela zbytečné. Pokud nechcete chovat nějaké speciální druhy, tak k tomu není žádný důvod.

Opět doporučuji zaměřit se na chov druhů, kterým bude Vaše voda vyhovovat, aniž byste ji museli měnit. I v tomto případě je výběr hodně široký. Rybky původem z měkkých vod se zde pravděpodobně nebudou rozmnožovat a je docela možné, že nedosáhnou ani úplně jasného zbarvení (mohou být pobledlejší).

Z vodovodu mi teče voda s tvrdostí víc než 16? Co mám dělat?

V tomto případě už se skutečně jedná o tvrdou vodu. Chov živorodek a ryb ze středně tvrdých vod stále nebude problém, ale rybkám z měkčích vod se dařit nebude. Pokud je chcete pěstovat, zkuste si vybrat opravdu odolné druhy (podívejte se do atlasů, většinou je tam uvedeno rozmezí tvrdosti, jaké jsou ryby schopny tolerovat). Pro chov méně odolných druhů už bude třeba vodu upravit (změkčit). V tomto případě je asi jedinou praktickou možností reverzní osmóza. Ostatní varianty jsou z dlouhodobého hlediska buď dražší nebo velmi časově náročné.

Rada na závěr:

Vždy se zaměřte na výhody, které Vám poskytuje voda z vodovodu. Až když zjistíte, že voda skutečně nevyhovuje Vašim požadavkům, pusťte se do její úpravy. V ČR je na většině území tvrdá voda, takže pokud ji je potřeba změkčit, pak je nejlepším možným řešením reverzní osmóza.

O parametrech akvarijní vody se více dočtete  těchto článcích.