Uhličitanová tvrdost (alkalinita) akvarijní vody

alkalinita

Alkalinitu často označujeme jako „uhličitanová tvrdost“, což není úplně přesné. Na testech můžeme najít i označení „KH“.

Co alkalinita ovlivňuje?

Především stabilitu pH. Čím nižší je uhličitanová tvrdost, tím nestabilnější je pH, které je náchylné k rychlým změnám, což může být pro ryby smrtelně nebezpečné. Naopak vyšší alkalinita pH stabilizuje. Z výše uvedeného se může zdát, že každý akvarista chce mít co nejvyšší alkalinitu, protože stabilní podmínky v akváriu a především pH jsou základ úspěšné nádrže. Tak jednoduché to ale není.

Voda si nedá poroučet

Parametry akvarijní vody jsou spojené nádoby, kde jedna věc ovlivňuje druhou. Alkalinita je přímo svázána s pH, takže ji není možné změnit, aniž bychom nezměnili i pH. V zásadě to funguje tak, že nízká alkalinita = nízké pH, vysoká alkalinita = vysoké pH. Z toho je patrné, že kyselá voda má oproti zásadité nestabilní pH. S tímto faktem se nedá nic dělat. Kyselou vodu s vysokou alkalinitou nelze připravit. Pokud chcete mít v akváriu vodu s nízkým pH, ruku v ruce s tím půjde i „nestabilita“.

Jak se alkalinita měří?

Stačí si pořídit jednoduchý test, který nabízí každá akvaristika. V zásadě budete do vody kapat činidlo tak dlouho, dokud se nezbarví. Je to snadné a test není nijak drahý (cca 60 Kč na několik desítek měření). Doporučuji pořídit v případě, kdy chcete měnit pH vody.

Kdy má cenu měnit alkalinitu akvarijní vody?

Měňte ji pouze v případě, kdy Vám nevyhovuje pH. Pokud jste s pH spokojeni, na alkalinitu nesahejte. Vše do sebe perfektně zapadne. Podívejte se na tento příklad:

  • ryba z kyselých vod je zvyklá na nízké pH a nízkou alkalinitu. Kyselá voda má přirozeně nízkou alkalinitu.
  • ryba ze zásaditých vod je zvyklá na vysoké pH a vysokou alkalinitu. Zásaditá voda má přirozeně vysokou alkalinitu.
Snížení alkalinity
  • reverzní osmóza – zařízení, které napojíte na vodovodní kohoutek, čímž získáte vodu s nižší alkalinitou. Asi nejpohodlnější způsob, ale je nutná vyšší počáteční investice (cca 1500 Kč). Reverzní osmóza sníží i pH a celkovou tvrdost.
  • ředění destilovanou vodou – nezapomeňte na to, že ředěním měníte i ostatní parametry.
  • kořeny, rašelina, speciální substráty, přípravky na snížení pH – v tomto případě nejde ani tak o snížení alkalinity, jako spíše o snížení pH (snížení pH sníží i alkalinitu).
Zvýšení alkalinity
  • vápenec, dolomit, korály – tímto postupem zvyšujeme i tvrdost vody a pH
  • jedlá soda – při tomto postupu se nemění celková tvrdost, ale pH se zvyšuje velmi výrazně. Dávkování vyzkoušejte na menším vzorku vody a posléze to přepočítejte na objem akvária.
  • přidání chemikálií jako třeba uhličitan vápenatý – záleží na tom, jakou chemikálii budete přidávat. Uhličitan vápenatý například mění pH, celkovou tvrdost i alkalinitu.
  • speciální přípravky na zvýšení pH – v zásadě to nebude nic jiného, než nějak chemikálie. Většinou jedlá soda.

Nízká alkalinita = nestabilní pH?

Otázka je zřejmá. Co mají dělat lidé, kteří chtějí chovat ryby z kyselých vod a jsou odsouzeni do konce života bojovat s nestabilním pH? Nestabilní pH neznamená, že Vám budou hodnoty nekontrolovaně létat během dne o několik stupňů. Pokud máte alkalinitu vody alespoň 1-2, máte dost manévrovacího prostoru, abyste se výkyvům pH vyhnuli. Pravidelně vyměňujte vodu a odkalujte. Na dnu nádrže se nesmí několik týdnů válet organický odpad. Jakmile začnete zanedbávat pravidelnou údržbu, začnete mít problém s kolísáním pH vlivem nízké alkalinity.

Co dodat?

Nezanedbávejte pravidelnou péči o akvárium. Pokud Vám pH vody vyhovuje, pak alkalinitu neměňte.

O parametrech akvarijní vody se více dočtete  těchto článcích.