7. Vybíráme vhodné místo

umístění akvária
Začínající akvaristé si často myslí, že umístění akvária není důležité, a tak si ho dají prostě tam, kde se jim to nejvíc líbí a některé důležité skutečnosti jednoduše ignorují. Proč je umístění akvária tak důležité? Proč ho nemůžeme (lépe řečeno neměli bychom) dát prostě tam, kde ho chceme mít?

Při hledání vhodného umístění akvária se nesoustřeďte pouze na své potřeby, ale myslete také na obyvatele nádrže. Kde bude akvárium nejlépe prospívat a zároveň snadno udržovat? Tohle vše je třeba zvážit. Níže je uvedeno pár bodů, které je dobré mít na paměti.

Neumisťujte akvárium v ​​blízkosti okna, kde může být vystaveno přímému slunečnímu záření nebo velmi silnému dennímu světlu. – Akvarista potřebuje mít kontrolu nad dobou a intenzitou osvětlení, čehož nelze dosáhnout, pokud do akvária dopadá přímé sluneční světlo. Dalším problémem může být přehřívání nádrže v horkých letních měsících.

  1. Neumisťujte akvárium v ​​blízkosti dveří. – Neustálé otvírání a zavírání ryby stresuje, což může vést až k úhynu.
  2. Neumisťujte akvárium v blízkosti radiátorů, klimatizace, větracích otvorů atd. – Předcházejte výkyvům v teplotě vody, která by měla být pokud možno co nejvíce konstantní.
  3. Neumisťujte akvárium v místech, kde pořád někdo chodí. – Ryby mají rády klid. Pokud umístíte akvárium na chodbu, kde každou minutu projde 10 lidí, pak začnou být rybky vystresované, což se zcela jistě projeví na zdravotním stavu a vybarvení.
  4. Neumisťujte akvárium přímo na podlahu. – Ujistěte se, že nádrž stojí na kvalitním stojanu, který bez problémů unese váhu plné nádrže. O stojanu se podrobněji rozepíšeme v následující kapitole.
  5. Umístěte akvárium co nejblíže elektrické zásuvce. – Bez elektřiny se neobejdete a tahat prodlužovačky přes celou místnost není zrovna estetické.
  6. Umístěte akvárium co nejblíže zdroji vody. – U menších nádrží to není až tak podstatné, těch pár kýblů vody není zase takový problém přenést, ale být to nádrž o objemu 500 l, tak to už si tento bod pořádně rozmyslíte.
  7. Umístěte akvárium tak, aby k němu byl snadný přístup. – Občas v nádrži potřebujeme něco udělat, protrhat rostliny, vyčistit dno atd. Sápat se kvůli tomu na vysokou skříň nebo já nevím kam, rozhodně není ideální. Uvědomte si, že s akváriem plným vody prostě nehnete a nějak se k němu dostat musíte.
  8. Umístěte akvárium na klidném místě. – Ryby nemají rády zvuky, takže je umístěte dál od televize, rádií, reproduktorů a dalších zdrojů hluku.
  9.  Umístěte akvárium tak, abyste ho mohli v sedě pohodlně pozorovat. – Osobně doporučuji umístit nádrž do výšky očí, když sedíte. Pohodlně pak můžete pozorovat dění ve vašem akváriu.
Co dodat

Z výše uvedeného se může zdát, že pro umístění akvária neexistuje ideální řešení, ale není to zase tak dramatické. V první řadě se vyhněte přímému světlu, blízkosti radiátoru a dveřím. Zkuste najít „klidný a zapadlý“ kout místnosti, který chcete přivést k životu. Zásuvka a blízkost zdroje vody nejsou zase tak důležité (prodlužovačka se dá skrýt pod koberec a pár kýblů s vodou není problém přenosit).

Akvárium je prostě taková stydlivka, která ráda sedí v tichém a temném koutě nechávajíc se zpovzdálí pozorovat. V rušném prostředí se spoustou hluku, pohybu a světla akvárium strádá, tak se ho toho snažte ušetřit a ono se Vám odmění.

Série článků na téma „Úvod do akvaristiky„.