Lymphocystis

Lymphocystis nemoc ryb
Lymphocystis je běžná virová infekce okrasných mořských i sladkovodních ryb způsobená řadou příbuzných virů. Infekce není sama o sobě smrtelná, ale pokud je rybka oslabena zraněním, nemocí, špatnou kvalitou vody nebo špatnou výživou, může uhynout. Infekce virem se na rybách projevuje tvorbou bílých až růžových boulí ve tvaru „květáku“ a to na kůži a ploutvích. Některé jsou malé cca 1 mm, většina z nich je střední velikosti cca 2-5 mm a některé jsou větší.

Onemocnění: Lymphocystis (iridovirus)

Druh onemocnění: virové

Určující příznaky: při prvním nástupu infekce se může objevit slabý film na povrchu těla, postupně nahodilá tvorba boulí na těle, hlavě, ploutvích a ocasu, při silnějším postižení se boule spojují do povlaků (světle růžová až světle šedá barva), později tvorba lézí, postižená ryba je napadána dalšími parazity a plísněmi

Příčina: Lymphocystis způsobují viry, které mohou žít ve vodě bez hostitele po dobu nejméně jednoho týdne. Virus se šíří řeznými ranami, odřeninami a oděrkami. Do akvária se může dostat spolu s nakaženou vodou, rybami, rostlinami nebo bezobratlými. Z pouhého pozorování je těžké určit, zda je ryba infikována nebo ne – dokud se neobjeví slabý film a tvorba boulí. Virus nutí hostitelské buňky zvětšovat svou velikost a produkovat další virové částice, které se po prasknutí uvolňují do vody. Zvětšené buňky se projevují výskytem boulí, povlaků a nakonec lézí, které jsou napadány dalšími parazity a plísněmi. Jde o nakažlivé onemocnění, které se rychle šíří. I po vyléčení může vir zůstat v akváriu a neprojevovat se, dokud nenastanou vhodné podmínky.

Léčba: Viry, které způsobují Lymphocystis, upadají do regrese (ustupují), pokud se rybám začne dařit (zlepší se jejich chovné podmínky). To nemusí nutně znamenat, že z akvária vymizí, ale na rybách se přestanou tvořit boule a zmizí všechny viditelné příznaky nemoci. Ačkoliv na trhu neexistuje přípravek určený přímo na boj s tímto virem, lze nemoc úspěšně léčit.

V nádrži najdete nemocné ryby

1. Izolujte (dejte do karantény) ryby, pokud platí některá z těchto věcí:

  • Ryby jsou na mnoha místech pokryty boulemi
  • Nemocné ryby nemají klid (obtěžují je zdraví jedinci)
  • Boule na tlamě ryby jí brání v normálním příjmu potravy
  • Ryby vykazují známky sekundární infekce nebo onemocnění

2. zlepšete kvalitu vody
3. zlepšete chovné podmínky (vyčistěte akvárium, vraťte se k řádné údržbě, zkontrolujte filtry a udržujte je v čistotě)

Jak léčit ryby

1. Krmte kvalitní stravou

2. Přidejte vitaminové doplňky (především vitamin C) – není nutné
3. Použijte posilovače imunity – není nutné

4. Dejte tomu čas

 

Vitaminové doplňky a posilovače imunity rozhodně nejsou něco, bez čeho se neobejdete. Pokud krmíte kvalitní potravou, tak se ryby zotaví i bez doplňků a posilovačů (osobně si myslím, že se jim bez nich bude dařit dokonce lépe).

 

Pokud jsou ryby v dobré kondici, tak si s nemocí poradí sami (může to trvat i několik týdnů).

V případě, že se na těle ryb objeví sekundární infekce nebo plísně, můžete použít přípravky jako eSHA 2000 nebo Dajana Acriflavin.

eSHA 2000

– vhodný k léčbě slabě nakažených ryb v počáteční fázi nemoci
– vhodný k užití ve společenské nádrži
– neničí prospěšné nitrifikační bakterie

 

Návod k užití
– po dobu dávkování zvyšte teplotu na horní hranici, kterou jsou ryby a rostliny schopny tolerovat (v případě léčby poraněného oka bych teplotu nezvyšoval)
– zvyšte vzduchování na maximum
– nefiltrujte přes aktivní uhlí
– dávkujte na hladinu vody v místě vzduchování nebo proudu vody z filtru

 

  1. den: 25 kapek na 100 l vody
  2. den: 12 kapek na 100 l vody
  3. den: 12 kapek na 100 l vody

– pokud přípravek používáte k preventivním účelům, pak můžete několik dní pokračovat v dávkování uvedeném pro 2. a 3. den
– po ukončení léčby proveďte běžnou výměnu vody a v případě potřeby celou proceduru zopakujte

Dajana Acriflavin

– potlačuje parazitální infekce a infekce způsobené plísněmi
– vhodný k užití v  karanténní nádrži

– není vhodný k užití ve společenské nádrži

 

Návod k užití
– zvyšte teplotu o 2 °C
– sviťte (přípravek má vyšší účinnost při silnějším osvětlení)
– zvyšte vzduchování na maximum
– nefiltrujte přes aktivní uhlí
– dávkujte na hladinu vody v místě vzduchování nebo proudu vody z filtru

  1. den: 10 ml na 100 l vody
  2. den: přestávka
  3. den: 3 ml na 100 l vody
  4. den: přestávka
  5. den: přestávka
  6. den: 3 ml na 100 l vody
  7. den: přestávka
  8. den: přestávka
  9. den: 3 ml na 100 l vody
  10. den: přestávka
  11. den: přestávka

– před přidáváním přípravku do vody můžete provést částečnou výměnu vody spojenou s odkalováním nádrže

– po aplikaci vyměňte polovinu vody v nádrži a vyperte filtr

Prevence: Vzhledem k dlouhé inkubační době je velmi těžké „odchytit“ infikované ryby v karanténní nádrži (i když je budete mít po nákupu v akvaristice v karanténní nádrži několik měsíců, nemoc se nemusí nijak projevit). Nejlepší formou prevence je tak čisté akvárium, krmení kvalitní stravou a vystavování ryb co nejméně stresovým situacím.

!! Aktualizace !!

Z nařízení EU dochází na českém trhu k významnému omezení léčiv a léčivých přípravků, které nejsou plně schváleny a zaregistrovány Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a preparátů. mezi přípravky patří např.: eSHa 2000, eSHa EXIT, eSHa Hexamita, SERA Bactopur, SERA Mycopur, SERA Omnipur, SERA Costapur, SERA Cyprinopur, SERA Ectopur, TeraP AB atd. V podstatě se jedná o všechna léty ověřená léčiva. V tomto případě doufejme, že se vše co nejrychleji legislativně vyřeší a přípravky budou na českém trhu opět k dostání. Do té doby k léčení použijte jiná dostupná léčiva (řiďte se příbalovými informacemi). Některá výše uvedená léčiva lze objednat ze států mimo EU (Amazon.co.uk).

Vždy si dávejte pozor, zda je přípravek vhodný k užití ve společenské nádrži! Pokud ničí prospěšné nitrifikační bakterie, je toxický pro šneky nebo zpomaluje růst rostlin, užívejte ho pouze v karanténní nádrži.