Echinodorus cordifolius

Echinodorus cordifolius

Echinodorus cordifolius

Vědecké jméno

Echinodorus cordifolius

Běžná jména

Šípatkovec srdcolistý
Radican Sword
Spade Leaf Sword
Creeping burhead

Taxonomie

Žabníkovití – vodní nebo bahenní, vytrvalé nebo výjimečně jednoleté byliny

Původ

Původ: Severní a Střední Amerika

Ideální hnojení

hnojivo

CO2: 10-40mg/l
Dusičnany (NO3): 10-50mg/l
Fosforečnany (PO4): 0,1-3mg/l
Draslík (K): 5-30mg/l
Železon (Fe): 0,01-0,5mg/l

Parametry vody

chemie vody

Teplota: 22 – 28 °C

pH: 6.5 – 7.5

Tvrdost: 3 – 12 °dGH

Kategorie

kategorie

listová růžice

Obtížnost

středně obtížné pěstování

střední

Osvětlení

silné osvětlení

střední až silné

Výška

velikost rostliny

50 – 60 cm

Umístění

zadní část nádrže

zadní část nádrže

Růst

rychlost růstu

pomalý

Představení

Echinodorus cordifolius je jednou z nejoblíbenějších akvarijních rostlin. Vytváří velké listy tvaru „lopaty“, které mají tmavě zelené zbarvení s purpurově červenými žilkami. V akvarijním prostředí obvykle dosahuje maximální výšky kolem 40 cm, ale pokud má vhodné podmínky, dokáže vyrůst až na 70 cm s tendencí vyrůstat z akvária.

Vzhledem ke svým rozměrům a nárokům na živiny je vhodný do pozadí nádrže nebo jako dominanta.

Výsadba a údržba

Echinodorus cordifolius je velmi nenasytný a vyžaduje na živiny bohatý substrát. V ideálním případě je vhodné přihnojování a dodávání CO2.

Této rostlině se nejlépe daří při středním osvětlení, ale konkrétní hodnoty je těžké stanovit, protože nároky se mění s velkostí a umístěním rostliny. V tomto případě je potřeba experimentovat a zjistit, co rostlině vyhovuje. Pokud listy blednou a vadnou, jedná se pravděpodobně o nedostatek světla. Příliš mnoho světla naopak vede k rychlejšímu růstu, větším listům ale i silnějšímu zařasení.

Čím více živin rostlině poskytnete, tím větších rozměrů a jasnějšího vybarvení dosáhnete. Opět je potřeba najít kompromis, aby rostlina nezačala přerůstat akvárium, což se při dostatku světla a živin téměř jistě stane. Vzhledem k robustnímu kořenovému systému hnojíme ideálně tabletami do substrátu.

Pokud má Echinodorus cordifolius dostatek světla a živin, je je velmi odolný a tolerantní k dalším parametrům vody.

Množení

Echinodorus cordifolius se rozmnožuje pomocí dceřiných rostlinek, které se vytvářejí na postranních výhonech. Po čase si rostlinky vyvinou vlastní kořeny a pár listů. V okamžiku, kdy u dceřiných rostlin neprobíhá žádný další růst, je odřízněte a zasaďte v dostatečné vzdálenosti od ostatních rostlin.

Užitečné info

Echinodorus cordifolius má několik odrůd jako jsou: „Mini“, „Ovalis“ a „Schlueteri“, které dosahují menších rozměrů (15 – 40 cm), mají přibližně stejné na nároky na pěstování a jsou tak do akvárií mnohdy vhodnější, protože ho nepřerůstají.

Pokud se vám tato rostlinka líbí, pak se podívejte i na její příbuzné: Echinodorus bleheri, Echinodorus schlueteri, Echinodorus tenellus.

Odkazy

Další fotky na GoogleYouTube videa