Ploštěnky

ploštěnky
Ploštěnky jsou živočichové, které většina akvaristů považuje za škůdce. Velmi rychle se množí a jak brzy zjistíte, mohou být pro ostatní obyvatel akvária nebezpečné. Pravděpodobně půjde o nejpodivnější tvory, kteří kdy Vaše akvárium navštíví (vědecké komunita je intenzivně zkoumá). Pokud ploštěnku rozřežete na 5 kusů, vyroste z nich 5 různých ploštěnek, proto není dobrý nápad je likvidovat tak, že je rozmáčknete. Zbavit se těchto nevítaných hostů není zrovna snadné. 

Onemocnění: Ploštěnky (Planaria)

Druh onemocnění: parazitální

Určující příznaky: Ploštěnky (hnědá, černá nebo bílá barva) jsou 3 – 15 mm velcí „červi“, kterých si pravděpodobně všimnete v okamžiku, kdy začnou lézt po stěnách akvária . Jakmile víte, co hledat, je velmi obtížné je zaměnit s jiným živočichem. Na rozdíl od jiných ploštěnců mají ploštěnky hlavu „trojúhelníkovitého“ tvaru (hlava do špičky je viditelná pouhým okem).

Příčina: Ploštěnky si do akvária můžete velmi jednoduše zanést společně s vodou, rostlinami, substrátem nebo rybami. Rozmnožují se nepohlavně, takže stačí jeden živočich a při vhodných podmínkách z něj za chvilku budou stovky dalších.

Popis: Hnědé, černé i bílé ploštěnky jsou nebezpečné, ale každá svým unikátním způsobem. Bílé ploštěnky jsou agresivní predátoři nebezpeční pro krevety. Vajíčka a malé krevetky tvoří chutnou část jejich jídelníčku. Není však výjimkou, že zaútočí i na dospělou krevetu. Černé a hnědé ploštěnky se živí odpady (biofilm, krmivo, exkrementy). Často naznačují špatně udržované akvárium, takže pokud je objevíte, zvyšte frekvenci čištění Vašeho akvária. Tyto druhy krevety neloví, ale jsou schopné je zabít slizem, který uvolňují (obsahuje pro krevety smrtící toxin). Ploštěnky jsou díky toxickému slizu velkým nebezpečím také pro plže.

Ploštěnky jsou velkým nebezpečím zejména pro chovatele krevetek a plžů.

Léčba:
1. Do tmavého akvária umístěte hovězí maso na kterém se po několika hodinách ploštěnky shluknou, poté je odstraňte (tento postup je nutno opakovat několikrát).
2. Některé druhy ploštěnek netolerují vysoké teploty, takže když vodu v akváriu ohřejete na cca 30 °C, tak je to může zabít.
3. Pořiďte si ryby, které se ploštěnkami živí (Tlamovec pestrobarevný, Rájovci, Halančík floridský)
4. Použijte přípravek No-Planaria

No-Planaria

– výtažek z Betelové palmy hubící akvarijní ploštěnce, ale i červy a šneky
– Ploštěnky – zabíjí
– Hlístice – zabíjí
– Šneci – zabíjí
– Krevety – neovlivňuje
– Bakterie – neovlivňuje
– Rostliny – neovlivňuje

 

Návod k užití

– během léčby nekrmte
– nefiltrujte přes aktivní uhlí
– dávkujte na hladinu vody v místě vzduchování

 

  1. den: 1 odměrka přípravku na 50 l vody
  2. den: 1/2 odměrka přípravku na 50 l vody
  3. den: 1/4 odměrky přípravku na 50 l vody

Po ukončení léčby důkladně odkalte dno (pravděpodobně v něm bude spousta mrtvých ploštěnek). Zapněte filtraci přes aktivní uhlí (odstraníte zbytky přípravku).

 

Následující týden sledujte hladinu amoniaku (čpavku).

5. Použijte tablety na odčervování psů s obsahem fenbendazolu (např. Panacur).

Panacur

– k odčervení psů
toxický pro šneky
– v ideálním případě přemístěte ryby do jiné nádrže (alespoň ty citlivé jako pancéřníčci)
– 1 g prášku obsahuje 250 mg fenbenzadolu

 

Návod k užití

– zvyšte vzduchování na maximum
– nefiltrujte
– dávkujte na hladinu vody v místě vzduchování

 

  1. den: 0.1 g prášku Panacur (obsahuje 25 mg fenbenzadolu)  na 40 l vody
  2. den: přestávka
  3. den: přestávka
  4. den: výměna 1/2 vody a 0.1 g prášku Panacur (obsahuje 25 mg fenbenzadolu)  na 40 l vody
  5. den: přestávka
  6. den: přestávka

Po ukončení léčby důkladně odkalte dno (pravděpodobně v něm bude spousta mrtvých ploštěnek). Zapněte filtraci přes aktivní uhlí (odstraníte zbytky fenbenzadolu) a případně vraťte ryby do akvária (pokud jste je dali během léčby do jiné nádrže).

 

Následující týden sledujte hladinu amoniaku (čpavku).

Prevence: Nenalévejte vodu z akvaristiky nebo odkudkoli, kde nemáte jistotu, že je nezávadná, přímo do akvária. Pokud si přinesete nové rybky z akvaristiky, tak je nechte 2 – 4 týdny v karanténní nádrži a pozorujte jejich stav. Dodržujte základy prevence.