Pancéřníček kropenatý

Pancéřníček Kropenatý

Pancéřníček Kropenatý

Vědecké jméno

Megalechis thoracata
Callichthys thoracatus
Hoplosternum thoracatum
Callichthys exaratus
Callichthys longifilis
Hoplosternum oronocoi

Běžná jména

Pancéřníček Kropenatý
Pancéřníček Orinocký
Port Hoplo
Armoured Catfish
Hoplo catfish

Taxonomie

Pancéřníčkovití – čeleď sladkovodních paprskoploutvých ryb z řádu sumci

Původ

Původ: povodí Amazonky, Orinoka a horní části Paraguaye, dále pobřežní řeky Guyany a severní Brazílie
Biotop: Amazonie

Dimorfismus

dimorphism

U samců je přední paprsek prsních ploutví silnější a má oranžovo-žlutou barvu.

Podmínky chovu

chemie vody

Teplota: 20 – 26 °C

pH: 6.0 – 7.5

Tvrdost: 5 – 20 °dGH

Nádrž

velikost akvaria

Délka: 120 cm
Objem: 150 l

Chov

snadný

Snadný

Velikost

velikost

15 cm+

Věk

Věk

více než 10 let

Zóna

bottom

dno nádrže

Hejnovost

hejnovost

ideálně +5 ks

Potrava

Pancéřníček Kropenatý je všežravec, který se ve volné přírodě živí především korýši, červy, detritem a zbytky rostlin. V akváriu přijme jak živou, tak i umělou potravu (speciálně určenou pro ryby žijící na dně). Pancéřníčci slouží v komunitní nádrži jako čističi dna, kteří sežerou zbytky potravy, které na ni dopadnou.

Snášenlivost

Klidný druh, který není na své spolubydlící nijak náročný. Ačkoliv spolu mohou samci v době tření soupeřit, agresi vůči jiným druhům neprojevují. Pancéřníček Kropenatý potřebuje dostatečně velké dno alespoň 120×35 cm, kde si vytvoří své teritorium. Pokud mu není poskytnut dostatek prostoru, může začít pronásledovat ostatní obyvatele dna, ale to je spíše výjimkou. 

!! Pancéřníček Kropenatý dosahuje poměrně velké velikosti (přes 15 cm), takže by neměl být chován s malými druhy jako jsou Tetra Neonová a Neonka Červená. Jde o všežravce aktivního přes noc, takže menší ryby odpočívající na dně může klidně sežrat.

Chování

Ve volné přírodě se často zdržují ve velkých hejnech, která mají i více než tisíc jedinců. Z tohoto důvodu se je doporučuje chovat alespoň v malé skupině. Pokud chcete předcházet případným potížím, utvořte skupinu z jednoho samce a více samic. Samci mohou v období tření projevovat vzájemnou agresi (někdy může dojít i k úhynu).

Rozmnožování

Pancéřníček Kropenatý pohlavně dospívá mezi 8-12 měsícem života.

Chovná nádrž by měla mít objem alespoň 50 litrů s následujícími parametry vody: tvrdost pod 8 °dGH, pH 6.5 – 7.0 a teplota 25 – 27 °C. Ryby se třou v párech (ty přirozeně vzejdou z chovného hejna). Pro stimulaci tření snižte teplotu vody o 3-5 °C  a postupně ji zvyšujte až k  27 – 28 °C.

Pro úspěšný výtěr je důležité, aby byly dospělci v dobrém stavu. Krmte pestrou stravou převážně složenou ze živé a mražené složky. Nekrmte jednotvárně, střídejte různé druhy potravy a pamatujte, že zbytky krmiva nesmí kazit vodu v nádrži.

Pancéřníček Kropenatý má na sumce netypický způsob tření. Samec si na vodní hladině staví bublinkové hnízdo. Ve volné přírodě mu jako rám hnízda slouží velké listy. Mnoho akvaristů vkládá na hladinu třecí nádrže kus pěnového plastu nebo plastové víčko. Plast dobře plave a poslouží jako náhrada listů rostlin. Samec staví hnízdo několik dní a někdy k tomu používá malé části rostlin. Každá bublina je pokryta lepkavým slizem, který zajišťuje, že hnízdo drží pohromadě.

Jakmile je hnízdo hotové, samec začne pronásledovat samici, která ho nakonec následuje k hnízdu, kam postupně naklade kolem 500 vajec. Po skončení tření samec odhání samici od hnízda. V tomto okamžiku samici odlovte, samec bude snůšku hlídat a útočit při tom na vše, co se pohybuje. Samec během hlídání hnízda nežere, takže ho není třeba krmit.

Po 3 až 5 dnech se vylíhne plůdek, dlouhý cca 6 mm. V této fázi by měl být samec odloven z nádrže. Plůdek zůstává v hnízdě ještě asi dva dny. Poté mladý potěr vyráží ke dnu, kde začíná hledat potravu. Od této chvíle začněte krmit několikrát denně naupliemi nebo speciálním krmivem pro mláďata.

V nádrži s tlumeným osvětlením potěr rychle roste. Za 8 týdnů mladé rybky dorůstají délky kolem 4 cm. Od této chvíle je můžete krmit stravou určenou pro dospělé jedince.

Pozn.:

Pokud je třecí nádrž dostatečně prostorná, můžete v ní chovat několik párů současně. Abyste se vyhnuli bojům mezi samci o materiál na stavbu hnízda, umístěte do nádrže více náhražek listů, než je počet samců.

Akvárium

Pancéřníček Kropenatý není nijak plachou rybou, ale stejně ocení dostatek úkrytů z kamenů a kořenůProud vody by měl být pomalý ale ryby jsou schopny se přizpůsobit. Dno pokryjte pískem nebo jemným štěrkem, protože ryby si při hledání potravy užívají rytí v substrát. Osvětlení není rozhodující a mělo by být přizpůsobeno použitým rostlinám.

Co se týče rostlin, vybírejte ty se silnými kořeny (Cryptocoryne, Echinodorus atd.). Pancéřníčci rostliny zcela ignorují, ale pokud přihlédneme k jejich neustálému rytí ve dně, rostliny se slabými kořeny budou neustále plavat a jejich kořenový systém také nebude v nejlepším stavu.

Odkazy

Další fotky na GoogleYouTube videa