Tetra červená – detailní info

Tetra červená (Hyphessobrycon flammeus) se dá bez váhání zařadit mezi akvaristicky nejvděčnější tetry, které si můžete pořídit. Pokud je rybka zdravá a v plném vybarvení, je ozdobou každé nádrže. Jeden čas nebylo snad žádné společenské akvárium kompletní, pokud v něm nebyl právě tento krásný druh. Největší boom zažila v 50. letech 20. Století, kdy byla vůbec nejprodávanější tetrou ze všech. Velkou měrou se na tom podílelo to, že rybka má schopnost přežít ve velmi širokém rozmezí teplot. V dobách, kdy topítka do akvárií nebyla běžným akvaristickým vybavením, pak byla jasnou volbou všech, kteří chtěli chovat tropické ryby.

Tetra červená pochází z Jižní Ameriky, především pak východní Brazílie a oblastí kolem Rio de Janeiro, Paraiba do Sul a Tiete River basin. Preferuje pomalu tekoucí potoky, přítoky řek a stojaté vody.

Leskle šedé tělo je protáhlé, mírně zploštělé a asi 4 cm dlouhé. Boky se lesknou odstíny bronzové až výrazně červené. Zadní část těla je výrazně červená (stejně jako velká část ploutví).

Přirozeně nesmírně klidná a mírumilovná rybka. Jako většina teter je i tato hejnový druh, který je nutno chovat minimálně v 8 jedincích (čím více, tím lépe). Skvěle se bude chovat s podobně smýšlejícími rybkami podobné velikosti. Živorodky, dania, razbory, ostatní tetry nebo sumečci. Výběr je skutečně široký.

Jak jsem již psal, jedním z důvodů, proč je tato rybka masově oblíbena, je její schopnost přežít v širokém rozpětí teplot (22 – 27 °C). Slabé osvětlení také není na škodu. Naopak slabé osvětlení podporuje jasnější vybarvení tetry červené. Důležité je dostatečné osázení rostlinami a tmavší dno. Pokud chcete z tohoto druha dostat co nejvíce, zkuste založit biotopní nádrž. Jako dno použijte říční písek. Nešetřete ani větvemi a dalším dřevem. Přidejte suché lupeny, které zabarví vodu do hněda (listy každých pár týdnů měňte). Jak je u teter dobrým zvykem, opět jde o blackwater akvárium.

blackwater akvárium

Další úžasnou vlastností tohoto druhu je to, že sežerou prakticky cokoliv, co jim dáte. Jde o všežravce, takže různorodá strava rozhodně není na škodu. Doplňte vločky i něčím jiným, co rybkám dodá vše potřebné. Zkuste třeba sušené nebo mražené krmivo.

Samci a samice jsou podobní jak tvarem, tak i zbarvením. Samec má na anální ploutvi malý háček, který se dokáže zachytit za jemnou síťovinu. Pokud k tomu dojde, dejte si pozor, ať háček nevylomíte (samci ho využívají při rozmnožování).

Dalším důvodem velké obliby je poměrně snadné rozmnožování. Dokonce je to jedna z ryb doporučovaných začátečníkům, kteří se snaží právě o odchov.

Při koupi si dávejte pozor na kvalitu rybek. Díky snadnému množení a velké popularitě se na trhu objevuje spousta deformovaných a „nekvalitních“ ryb.

Jednoduché shrnutí základních informací pro úspěšný chov najdete v článku “Tetra červená – shrnutí“.

Pokud si myslíte, že tetry jsou ty pravé rybky do Vašeho akvária, doporučuji si projít článek „Tetra – charakteristika skupiny“, kde najdete mnoho dalších zajímavých druhů.