15. Kolik ryb do akvária

kolik ryb do akvária
Každý akvarista začne dříve nebo později řešit otázku… Kolik ryb do akvária? Naneštěstí žádnou nádrž nedostanete s tabulkou, která by Vám říkala, kolik rybek si do ní můžete pořídit. Výsledkem toho je, že mnoho akvaristů své nádrže přerybňuje, což může mít katastrofální následky. Takže jak určíme, kolik rybek si můžeme do nádrže pořídit? Je tu několik faktorů, které musíme brát v úvahu, stejně jako několik metod výpočtu.

1 cm ryby na 1.2 litru vody

Nejrozšířenějším způsobem výpočtu je délka ryby na objem vody. Ačkoliv tato kalkulace slouží jen jako hrubý odhad, stále nechává spoustu prostoru k chybám. Vůbec nebere v úvahu druh filtrace, zda pěstujete živé rostliny, jakým způsobem svítíte, zda přidáváte CO2, jaké druhy ryb chcete chovat… Například 50 cm délky těla neonek je něco úplně jiného, než 50 cm délky těla skalár. V tomto případě budou skaláry potřebovat mnohem větší nádrž, ačkoli součet délky těl je stejný jako u neonek. Objemnější těla zkrátka potřebují více prostoru.

Ryby také potřebují prostor k plavání. Některé více, některé méně. Ačkoliv na papíře mohou čísla vypadat správně, reálně může být nádrž příliš malá, než aby se mohly rybky pohybovat přirozeně. Toto platí především u velmi aktivních plavců.

Hejnové rybky musí být chovány v hejnu, což znamená, že vyžadují více prostoru.

Když si rybky přinesete domů, ve valné většině případů nejsou dospělé, což znamená, že ještě porostou. Při výpočtu používejte vždy velikost v dospělosti. Nikdy nepoužívejte aktuální velikost ryb, které můžou za pár měsíců vyrůst na dvojnásobnou délku. Pak skončíte s přerybněným akváriem a spoustou starostí.

V neposlední řadě při výpočtu vždy používejte čistý objem vody v nádrži. To, že máte nádrž na 100 litrů, ještě neznamená, že v ní máte 100 l vody. Odečtěte objem dna, akvárium také není naplněno po okraj… U 100 l nádrže se pak dostanete na čistý objem vody třeba 70 l.

S jednou věcí se však při tomto výpočtu dost dobře kalkulovat nedá. Je to tvar nádrže.

1 cm ryby na 1 cm délky nádrže

V tomto výpočtu se alespoň nějak kalkuluje s tvarem nádrže, ale není to nic světoborného. Stejně jako v předchozím případě se ani zde nepočítá s druhy filtrace, zda pěstujete živé rostliny, jakým způsobem svítíte, zda přidáváte CO2, jaké druhy ryb chcete chovat…

1 cm ryby na 30 cm2 povrchu hladiny

Moje nejoblíbenější metoda výpočtu, která nejvíc bere v úvahu tvar nádrže. Čím větší je plocha hladiny, tím lépe probíhá výměna plynů a tím více ryb si můžete dovolit. Jednoduše vynásobte délku nádrže a její šířku v cm. I tato kalkulace má nějaké nevýhody. Opět se v ní nepočítá s druhy ryb, filtrací, osázením rostlinami atd.

Pokud bychom při výpočtech počítali s filtrací, druhy ryb, rostlinami atd., bylo by vše nesmírně komplikované. Osobně Vám doporučuji udělat výpočet všemi třemi metodami a řídit se tím nejmenším výsledkem.

Příklady:

Kolik ryb do akvária o rozměrech 100x30x40 (dxšxv)?

Hrubý objem vody je 120 l, takže čistě vody tam může být cca 100 l. Na 1.2 l vody vychází 1 cm dospělé ryby. V našem případě je to 100/1.2=83. Podle tohoto výpočtu nám vychází 83 cm ryb.

Délka nádrže je 100 cm. 1 cm délky nádrže odpovídá 1 cm délky ryb. Z tohoto výpočtu nám vychází 100 cm ryb.

Plocha hladiny je 100×30=3000 cm2. Na 30 cm2 hladiny vychází 1 cm délky ryb. 3000/30=100. Podle tohoto výpočtu nám vychází 100 cm ryb.

Nejnižší výpočet nám vyšel 83 cm ryb, takže se budeme řídit jím.

Kolik ryb do akvária o rozměrech 70x30x57 (dxšxv)?

Hrubý objem vody je 120 l, takže čistě vody tam může být cca 100 l. Na 1.2 l vody vychází 1 cm dospělé ryby. V našem případě je to 100/1.2=83. Podle tohoto výpočtu nám vychází 83 cm ryb.

Délka nádrže je 70 cm. 1 cm délky nádrže odpovídá 1 cm délky ryb. Z tohoto výpočtu nám vychází 70 cm ryb.

Plocha hladiny je 70×30=2100 cm2. Na 30 cm2 hladiny vychází 1 cm délky ryb. 2100/30=70. Podle tohoto výpočtu nám vychází 70 cm ryb.

Nejnižší výpočet nám vyšel 70 cm ryb, takže se budeme řídit jím.

Z výše uvedených příkladů je vidět, že konečný výsledek je ovlivněn tvarem nádrže. Ačkoliv je v obou případech objem stejný, plocha hladiny se liší, takže z logiky věci vychází, že nádrž s větší plochou hladiny by měla být schopna pojmout více ryb. To nám také vyšlo.

Závěr:

Ideálně použijte všechny 3 výpočty a řiďte se nejnižším výsledkem. Dávejte si pozor na příliš velké množství ryb v akváriu. Přerybnění způsobuje spoustu problémů a je jedním z nejčastějších nešvarů začínajících akvaristů.

Když vybíráte vhodné ryby do začátku, zkuste se inspirovat v mém seznamu 30 ryb vhodných pro začátečníky.

Série článků na téma „Úvod do akvaristiky„.