Živorodky – charakteristika skupiny

Živorodky jsou nejlépe charakterizovány svým jménem. Všichni zástupci této skupiny rodí živá mláďata (rybky), která jsou miniaturní verzí svých rodičů. Rybky patří do čeledi Poeciliidae (gupky, molly, platy a mečovky). Pocházejí z jižních částí Severní Ameriky, Střední Ameriky a karibských ostrovů.

Mnohé druhy žijí poblíž pobřeží v brakických vodách. Všeobecně jde o malé rybičky (několik cm), přičemž samci bývají menší a výrazně barevnější než samice. Vzhledem k velmi výraznému barvení jsou živorodky už od nepaměti velmi oblíbené akvarijní rybky. I díky tomu bylo vyšlechtěno široké spektrum barevných variant a hybridů.

Živorodky velmi dobře prosperují v tvrdších, alkalických vodách, což je běžná voda, která teče většině českých domácností z kohoutku. Některé druhy dokonce vyžadují přidávání malého množství soli. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, tak ve volné přírodě jde o masožravce, kteří se živí především larvami hmyzu. V akváriu jde však o nenáročné strávníky, kteří přijmou prakticky cokoliv, co se jim vejde do tlamky.

Zástupci této skupiny hrají důležitou roli v různých programech na kontrolu výskytu komárů. V akváriu budou prospívat mnohem lépe, pokud jim trochu toho „masa“ dopřejete. Populární molly jsou výjimkou a mnohem lépe se jim bude dařit, pokud jim do krmení přidáte trochu rostlinné složky.

Hlavním odlišovacím znakem je tedy rození plně vyvinutých mláďat. Mladí jedinci jsou poměrně velcí a potravu začínají přijímat několik minut po narození. Rozmnožování je velmi snadné a bez problémů bude probíhat i ve společenské nádrži. Rodiče i ostatní rybky však mladé požírají, takže je potřeba zavést nějaká opatření. Pokud tedy chcete tyto rybky rozmnožovat, je nutné ihned po narození oddělit rodiče od potomků.

Živorodky jsou nenáročné rybky, které se dají doporučit úplným začátečníkům. Pohybují se v celém vodním sloupci a vůči ostatním rybám nejsou nijak agresivní. Do společenských nádrží jsou tedy jako stvořené. Na druhou stranu si dávejte pozor, jaké ryby k nim přidáte. Velmi často se stává, že živorodkám okusují ploutve. Poslední upozornění se týká přerybnění. Ačkoliv k tomu krásná paví očka přímo vybízejí, zkuste se trochu krotit a akvárium nepřerybnit. Všechny živorodky totiž produkují hodně detritu, což má za následek zhoršení kvality vody.

Shrnutí:
  • Rodí živá mláďata
  • Nejsou nároční na stravu, ale je dobré přidávat masitou složku
  • Snadno se množí (ideální pro začínající akvaristy)
  • Žijí v tvrdší, alkalické vodě
  • Obývají horní patra nádrže
  • Menší vzrůst (pár cm)
  • Některé rybky je mohou okusovat
  • Klidné rybky vhodné do společenské nádrže
  • Produkují hodně detritu
  • Teplota cca 22 – 24 °C
  • pH ideálně kolem 7

Seznam nejběžnějších zástupců této skupiny:

Mečovka Birchmannova

Mečovka mexická

Mečovka Montezumova

Mečovka trpasličí

Plata pestrá

Plata skvrnitá

Živorodka duhová

Živorodka komáří

Živorodka lesklá

Živorodka ostrotlamá

Živorodka sličná

Živorodka Wingeova

Pokud chcete znát jednoduchý způsob, jak rozdělit akvarijní rybky, pak si přečtěte článek „Akvarijní ryby – jednoduché rozdělení„.