Sumeček – charakteristika skupiny

Když se řekne sumeček, tak si většina z nás představí rybu s dlouhými „vousy“, která se líně povaluje na dně. Pro akvarijní sumečky je to vlastně docela přesná charakteristika, jen nejsou zase tak „líní“. Pro většinu jsou charakteristické výrazné vousy a to, že valnou část života stráví na dně akvária. Co si možná na první pohled neuvědomíte, je to, že nemají šupiny.

Žádný sumeček nemá šupiny. Někteří mají zkostnatělé pláty, které je připomínají a jiní nemají ani je. Zbarvení je omezeno na odstíny hnědé, černé a bílé. Existuje však několik mimořádně barevných výjimek.

Mnoho lidí považuje sumečky za ošklivé a divné ryby, které v akváriu nedělají žádnou okrasu. Tento starý předsudek ale postupně mizí a lidé začínají oceňovat nejen jejich pozitivní vliv na chod akvária, ale i zajímavý vzhled.

Sumci jsou obrovskou skupinou čítající 32 čeledí a více než 2000 druhů. Většina je sladkovodních. Vyskytují se na všech kontinentech kromě Antarktidy. Velikostně se pohybují od cca 2 cm až do několika metrů. Pro účely domácí akvaristiky jsou populární druhy v rozmezí cca 3 – 15 cm. Jak již bylo řečeno, většinou jde o ryby žijící na dně. Mnoho z nich je navíc aktivních v noci, kdy hledají potravu, kterou nesežraly ostatní rybky. Pomáhají tedy udržovat nádrž čistou!!

Ačkoliv se sumečci zdají neškodní, dávejte si při výběru pozor. Některé druhy jsou dravci a nemají problém Vám vylovit celé akvárium. Pro běžně prodávané pancéřníčky toto varování neplatí, ale třeba takový Peřovec by Vás mohl nepříjemně překvapit. V tomto případě je pravidlo jednoduché. Pokud má sumeček malou tlamu směřující dolu, pak se jedná o druh, který prohledává dno a živí se tím, co tam najde (pancéřníčci). Pokud má však sumeček větší tlamu směřující dopředu, pak je třeba být na pozoru, protože se s vysokou pravděpodobností bude jednat o lovce. V takovém případě nesmí být chován s rybkami, které může sežrat. Někteří sumci běžně sežerou ryby, které dosahují ¾ jejich vlastní velikosti. Takže bacha!

Někteří akvaristé si pořizují sumečky jako čističe dna, takže je v podstatě nekrmí a nechávají jim jen to, co spadne na dno. Je třeba si ale uvědomit, že i tyto rybky potřebují nutričně vyváženou potravu. Přestože nejde o nějak náročné jedlíky, je dobré je přikrmovat potravou určenou pro sumečky.

Většina pancéřníků prodávaných v akvaristikách pochází z Jižní Ameriky. Žijí v měkké vodě s nízkou tvrdostí a teplotou kolem 22 – 25 °C.

Shrnutí:
  • Ryby žijící na dně akvária
  • Často aktivní v noci
  • Prohledávají dno, kde hledají potravu (čistí dno)
  • Některé druhy aktivní dravci (pozor při výběru)
  • Nenároční strávníci
  • Vhodné přikrmovat potravou určenou pro sumečky
  • Některé druhy se rozmnožují poměrně snadno, jiné se v zajetí rozmnožit nepodařilo
  • Většinou jim vyhovuje měkká voda
  • Běžně prodávané druhy pochází z Jižní Ameriky
  • Většinou vyžadují kyselejší vodu s pH cca 6 -7
  • Teplota kolem 22 – 25 °C
  • Běžná velikost pancéřníčků 3 – 10 cm

Seznam nejběžnějších sumečků a ryb v této skupině:

Krunýřovec jednopruhý

Krunýřovec kopinatý

Krunýřovec modrý

Krunýřovec plochoústý

Krunyrovec síťovaný

Krunýřovec skvrnitý

Krunýřovec sp. (obyčejný)

Krunýřovec velkoploutvý

Krunýřovec zlatý

Pancéřníček Adolfův

Pancéřníček Axelrodův

Pancéřníček Burgessův

Pancéřníček kropenatý

Pancéřníček leopardí

Pancéřníček malý

Pancéřníček panda

Pancéřníček skvrnitý

Pancéřníček smaragdový

Pancéřníček Sterbův

Pancéřníček zlatopásý

Pancéřníček zelený

Peřovec černobřichý

Peřovec kukaččí

Peřovec skvrnitý

Pokud chcete znát jednoduchý způsob, jak rozdělit akvarijní rybky, pak si přečtěte článek „Akvarijní ryby – jednoduché rozdělení„.