Tetra – charakteristika skupiny

Nějaká ta tetra se vyskytuje prakticky ve všech akvaristikách a mezi českými akvaristy patří k těm úplně nejoblíbenějším. A není se čemu divit.

Všechny tetry patří do čeledi Characidae a pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky. Některé druhy se vyskytují i v tropických oblastech Afriky. Teter existuje několik stovek druhů. Obecně jde o malé rybky v rozmezí od 2 – 6 cm. Jedná se o aktivní plavce, kteří tráví většinu času v horní polovině nádrže.

Vyznačují se jasný zbarvením, mezi kterým převládají stříbrné, černé a především červené odstíny. Nejlépe vyniknou ve skupinkách v nádržích s otevřeným prostorem v přední části a rostlinami v pozadí. Co se týče potravy, tak nejsou příliš vybíravé a bez problémů konzumují i běžné vločkové krmivo. Rozmanitá strava je ale samozřejmě nejlepší.

Bez problémů budou žít s většinou druhů ryb (těmi, které si je nemohou dát k obědu). Mimo tření není potřeba žádných zvláštních chovných podmínek. Téměř vždy jim vyhovuje voda mírně kyselá s nízkou tvrdostí a teplotou kolem 22 – 24°C. Samotné tření a odchov není úplně nejjednodušší. V mnoha případech jsou potřeba zvláštní parametry vody (velmi nízké pH, téměř nulová tvrdost …). Samotný potěr se pak musí krmit velmi malou potravou a je náchylný na hygienické podmínky. Tyto speciální požadavky pak pro úspěšný odchov předurčují spíše zkušené akvaristy.

Stručně řečeno. Pro každého, kdo hledá hejnové rybky do středních a horních poloh nádrže, je tato skupina správnou volbou. Nezapomeňte, že tyto rybky by měly být chovány v hejnu minimálně 6 – 8 jedinců.

Shrnutí:

  • Klidné společenské rybky
  • Drží se v horní polovině nádrže
  • Nutno chovat v hejnu minimálně 6 – 8 jedinců
  • Dorůstají 2 – 6 cm
  • Žijí v tropických oblastech
  • Jasné zbarvení
  • Aktivní plavci, kteří potřebují volný prostor a místa, kde se schovat
  • Nenároční na stravu
  • Mírumilovné (chovat s rybami přiměřené velikosti, aby nesloužily jako oběd)
  • Mírně kyselá voda s nízkou tvrdostí
  • Teplota cca 22 – 24 °C
  • Špatně se množí (speciální podmínky)

Pokud v akvaristice uvidíte jakoukoliv tetru, pak jí bude s největší pravděpodobností odpovídat výše uvedená charakteristika.

Pokud chcete znát jednoduchý způsob, jak rozdělit akvarijní rybky, pak si přečtěte článek „Akvarijní ryby – jednoduché rozdělení„.

Nezapomeňte se podívat na článek o parmičkách, kde se dočtete jednoduché shrnutí základních vlastností této skupinky ryb „Parmička – od každého něco„.

Seznam nejběžnějších teter:

Neonka černá

Neonka červená

Neonka modrá

Tetra Bleherova

Tetra císařská

Tetra citrónová

Tetra černá

Tetra červená

Tetra červenoploutvá

Tetra červenoústá

Tetra diamantová

Tetra dlouhoploutvá

Tetra kolumbijská

Tetra konžská

Tetra kosočtverečná

Tetra královská

Tetra krvavá

Tetra křivopruhá

Tetra měděná

Tetra modrá

Tetra neonová

Tetra ohnivá

Tetra ozdobná

Tetra paraguayská

Tetra průsvitná

Tetra rudá

Tetra skvostná

Tetra stříkavá

Tetra svítivá

Tetra vláknoploutvá

Tetra žhavá