Hlístice

hlístice
Hlístice jsou červi, kteří žijí ve vodě a zažívacím ústrojí ryb. Capillaria pterophylli se vyskytuje ve střevech a Camallanus cotti hlavně v konečníku.

Onemocnění: Hlístice

Druh onemocnění: parazitální

Určující příznaky: hubnutí, dlouhé bílé výkaly, Camallanus se objevuje kolem konečníku ryb, vodnatelnost

Camallanus cotti se objevuje v akváriích s nízkou hladinou kyslíku. Samice inkubují vajíčka ve svém těle a následně produkují larvy, které si najdou cestu do těla ryb (ryba je přijme společně s vodou). U „klidně stojících“ rybek se tato hlístice vysunuje z konečníku a při pohybu se znovu zasouvá (živí se sáním krve ze stěny střev). Ve výkalech se objevují larvy, které se mohou rozlézt po celém akváriu. Napadená rybka rychle hubne, protože není schopna přijímat živiny z potravy.

Capillaria pterophylli jsou hlístice, které žijí ve střevech ryb (jsou pozorovatelné i ve vodním sloupci jako cca 1cm dlouzí bílí červi). Trpí jí především terčovci, živorodky, skaláry ale i další větší cichlidy a sumečci. Při silném napadení prorazí stěnu střeva a zaplaví tělní dutinu. Výkaly ryb jsou dlouhé a světlé (objevují se v nich vajíčka hlístic). Napadený jedinec postupně ztrácí zájem o potravu, chřadne a hyne.

Příčina: Často jde o špatné chovné podmínky v akváriu (především nepravidelná výměna vody, překrmování a nedostatečné odkalování). Hlístice si také můžeme přinést spolu s novými rybkami, rostlinami, kameny, pískem nebo vodou. Hlístice mohou žít i v dobře udržovaném akváriu a většinou si jich ani nevšimneme. Lehká infekce se u ryb většinou nijak neprojeví a ryba se s ní sama vypořádá. Jakmile jsou ovšem podmínky příhodné (oslabené ryby, špinavé akvárium), hlístice se přemnoží a způsobují problémy.

Léčba: U všech hlístic je stejná a probíhá pomocí léčiv založeným na látce Levamisol (velmi dobrý je přípravek eSHa-ndx). Léčbě by se měla podrobit celá osádka napadeného akvária (i ti jedinci, kteří vypadají v pořádku). Léčba není účinná na vajíčka, takže se často stává, že po úspěšném vyléčení přichází další invaze hlístic a léčbu je nutno opakovat.

eSHa-ndx

– přípravek proti parazitickým hlísticím
– ideální k užití v karanténní nádrži

 

Návod k užití
– zvyšte vzduchování na maximum
– nefiltrujte přes aktivní uhlí
– dávkujte na hladinu vody v místě vzduchování nebo proudu vody z filtru

 

  1. den: 1 kapka přípravku na 1 l vody
  2. den: výměna 1/2 vody
  3. léčbu opakujeme po 14 dnech

Prevence: karanténa, pravidelná kontrola zdravotního stavu, udržování vysoké hygieny v akváriích

!! Aktualizace !!

Z nařízení EU dochází na českém trhu k významnému omezení léčiv a léčivých přípravků, které nejsou plně schváleny a zaregistrovány Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a preparátů. mezi přípravky patří např.: eSHa 2000, eSHa EXIT, eSHa Hexamita, SERA Bactopur, SERA Mycopur, SERA Omnipur, SERA Costapur, SERA Cyprinopur, SERA Ectopur, TeraP AB atd. V podstatě se jedná o všechna léty ověřená léčiva. V tomto případě doufejme, že se vše co nejrychleji legislativně vyřeší a přípravky budou na českém trhu opět k dostání. Do té doby k léčení použijte jiná dostupná léčiva (řiďte se příbalovými informacemi). Některá výše uvedená léčiva lze objednat ze států mimo EU (Amazon.co.uk).

Vždy si dávejte pozor, zda je přípravek vhodný k užití ve společenské nádrži! Pokud ničí prospěšné nitrifikační bakterie, je toxický pro šneky nebo zpomaluje růst rostlin, užívejte ho pouze v karanténní nádrži. 

Více o nemocích akvarijních ryb se dočtete zde.