Akvarijní dekorace – na co si dát pozor

akvarijní dekorace
U akvarijní dekorace, a stejně tak u každého dalšího předmětu, který umisťujete do akvária, zpozorněte. Obecně platí, že pokud kupujete dekoraci nebo vybavení v renomované prodejně s akvarijními potřebami, lze je považovat za zcela bezpečné. Nicméně i v akvaristikách vybírejte pečlivě. Většinou jsou pohromadě smíchané věci pro akvaristy, teraristy, chovatele psů a koček atd. Ne každá věc, která se hodí do terária, je vhodná i do akvária.

Zde je výčet věcí, na které je třeba si odpovědět ještě před tím, než akvarijní dekorace skončí ve Vašem akváriu:

  1. Je předmět vhodný do akvária? –  Nerozpustí se ve vodě? Neuvolní do vody toxiny a nebude reagovat s chemikáliemi (hnojivy atd.), které do akvária nalijete? Nezapomeňte, že mnoho plastů může uvolňovat potenciálně toxické látky, když jsou ponořeny do vody po dlouhou dobu.
  2. Je předmět čistý? – Není povrch předmětu znečištěný? Může se jednat o oleje, spreje, parfémy, laky, barvy, čistící prostředky atd. Pokud je povrch špinavý, je nutné ho důkladně omýt, rozhodně nestačí jen opláchnutí ve vodě.
  3. Není možné, že ryby budou předmět okusovat? – Pokud ryba spolkne kus plastové dekorace, je většinou hotovo. Spousta, na první pohled pevných věcí, se působením vody rychle rozpadá, tak si na to dávejte pozor.
  4. Nerozpadne se věc vlivem působení vody? – Viz. předchozí bod. Spousta, na první pohled pevných věcí, se pod vodou rychle rozpadá, což může vést ke spoustě problémů. Uvolňování toxických látek, okusování rybami atd.
  5. Nejsou na předmětu nějaké bakterie? – Rozhodně si do akvária nechcete zanést nemoci a bakterie. Pokud si nejste jisti, tak předmět převařte. Pokud Vám v jednom akváriu lekne 10 ryb na parazitální onemocnění a vy přendáte dekoraci do jiné nádrže, velmi pravděpodobně si tam přenesete i parazity. Tak si dávejte pozor, odkud předměty pochází.
  6. Nebude předmět ovlivňovat chemizmus vody? – Tady není myšleno, že věc musí být přímo toxická. Například mušle, korály a vápenec výrazně ovlivňují chemismus vody, takže pokud chcete nízké pH, tyto předměty do nádrže nedávejte.
  7. Není předmět ostrý nebo s drsným povrchem? – Jde především o bezpečí ryb. Věřte nebo ne, ale i ryby se otírají o předměty v akváriu. O ostré rohy a hrany se mohou snadno poranit. Tak se jim snaže vyhnout.
Jak ošetřit předmět, aby byl vhodný pro použití v akváriu?

V případě, že předmět mění chemismus vody, uvolňuje do ní toxické látky atd., tak ho do akvária za žádnou cenu nedávejte. Samozřejmě když chcete zvyšovat pH, pak jsou mušle, vápence a korály naopak vhodné.

Pokud je předmět pouze špinavý nebo ho chceme pořádně desinfikovat, pak postupujte takto:

  1. Důkladné omytí pod tekoucí vodou – nejlepším pomocníkem je v tomto případě rýžák. Použijte nějaký, který nebyl ve styku s čistícími prostředky a pořádně předmět vydrhněte. Vše co odpadne, by tak jako tak odpadlo i v akváriu, takže si s tím nelamte hlavu. Pokud předmět začne pouštět barvu nebo se sloupává, pak do akvária není vhodný.
  2. Sterilizace – předmět vložte do vroucí vody nebo do trouby (100 °C alespoň 10 minut). Pokud se s předmětem něco stane (deformace atd.), pravděpodobně by se to dříve nebo později stalo i v akváriu.

Pokud předmět projde všemi výše uvedenými procedurami a splňuje veškeré uvedené podmínky, pak je vhodný do akvária.

P.S. Výše uvedené rady je třeba brát s rezervou. Do vroucí vody kvůli sterilizaci rozhodně nestrkejte teploměry, ohřívače atd. Na všechno je třeba jít s rozmyslem. 😉

Série článků na téma „Praktické rady„.