6. Vhodné rozměry – půl úspěchu

rozměry akvária
V předchozích dílech jsme si stanovili základní parametry našeho akvária pro začátečníky. Ideálně by mohlo mít objem kolem 100 – 250 l a běžnou obdélníkovou základnu, z čehož také budeme vycházet v tomto článku. Poslední, co nám totiž schází, jsou vhodné rozměry akvária.

Při volbě akvária se nesmíme soustředit jen na vzhled, ale také funkčnost. Jsou tu tři rozměry akvária, které hrají zásadní roli.

  • délka – při čelním pohledu na nádrž je to rozměr zleva doprava
  • šířka – udává, jak je „hluboká“ nádrž zepředu a dozadu
  • výška – vztahuje se k tomu, jak je „vysoká“ nádrž ze zdola nahoru
Řekněme si něco málo k tomu, co by měly splňovat výše uvedené rozměry akvária:
  1. délka – v každém případě by se mělo jednat o nejdelší rozměr.  Někdy se doporučuje přizpůsobit tento rozměr velikosti vyráběných trubic (tj. 60, 90, 120 a 150 cm), ale vzhledem k tomu, že dnes již existují posuvné nástavce, tak to není až tak důležité. Pokud jde o estetiku, pak by délka nádrže měla mít alespoň dvojnásobnou délku oproti výšce. Obecně se říká, že nejhezčí jsou nádrže, které mají poměr délka : výška cca 4:1, ale to je otázka vkusu a u menších rozměrů toho ani nejde dosáhnout.
  2. šířka – pamatujte, že při pohledu do akvária se díky lomu světla šířka opticky zmenší o cca 30 %. Dostatečná šířka nádrže je velmi důležitá, protože vám poskytuje nejen místo pro umístění dekorace, rostlin a živočichů, ale také zvětšuje plochu hladiny nádrže, což je důležitý prvek pro zdravé a prosperující akvárium. Buďte velkorysí k sobě i osazenstvu nádrže a ušetříte si tak spoustu starostí.
  3. výška – tady není naopak třeba nic přehánět. Maximální výška vodního sloupce by neměla přesahovat 50 cm. Důvodů je hned několik. Osvětlení ztrácí směrem do hloubky velmi rychle intenzitu, takže u příliš vysoké nádrže se budete potýkat s nedostatkem světla u dna, což bude mít za následek nezdravý růst rostlin a potenciální tvorbu řas. Také myslete na sebe a představte si, jak asi budete pracovat s akváriem, u kterého ani nedosáhnete na dno. V takovém případě by byl potřeba šnorchl a to už rozhodně není běžná výbava akvaristy. Zároveň myslete na to, že výška se sníží umístěním substrátu (dna).

Pokud si pořídíte akvárium s výškou 60 cm a umístíte do něj substrát mocnosti 10 cm, tak je výsledná výška od hladiny k substrátu 50 cm.

Pár poznámek, nad kterými se stojí zamyslet:
  • čím větší plocha hladiny a dna, tím úspěšnější akvárium můžete vybudovat
  • čím větší plocha hladiny a dna, tím více ryb můžete chovat
  • ryby se většinu času pohybují horizontálně, tím že změníte výšku nádrže z 50 cm na 100 cm sice zdvojnásobíte objem akvária, ale životní prostor ryb zůstává stejný, protože plocha dna se nezměnila
  • výška je důležitá při chovu vysokých ryb (terčovci, skaláry …)
  • výška vodního sloupce snižuje množství dopadajícího světla na dno nádrže
  • čím je nádrž protáhlejší, tím je obtížnější na údržbu

U menších akvárií se zkuste držet pravidla, že šířka a výška jsou přibližně stejné a délka je oproti nim alespoň dvojnásobná. Pár ukázek možných rozměrů akvária (délka x šířka x výška):

  • 80 x 35 x 40 cm – objem 112 l
  • 100 x 30 x 40 cm – objem 120 l
  • 80 x 40 x 40 cm – objem 128 l
  • 100 x 35 x 40 cm – objem 140 l

Naprostou hrůzou jsou dnes čím dál populárnější nástěnná akvária ke kterým se ani nebudu vyjadřovat, prostě se od nich držte co nejdál a nepodporujte  snobizmus, který nemá s akvaristikou nic společného. Ryby vám za to poděkovat neumí, ale já vám děkuji za ně. 😉

Série článků na téma „Úvod do akvaristiky„.